A1 Seviye

Almancada Yardımcı Fiiller (Hilfsverben)

Hilfsverben olarak bilinen Almancada yardımcı fiiller dilbilgisinde oldukça büyük bir rol oynar. Zira onlar olmasa cümle kurulamazdı desek yeridir.

Almancada Yardımcı Fiiller

Almancada temel olarak üç tane yardımcı fiil bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla aşağıda derlenmiştir:

sein olmak
habensahip olmak,
var
werden(bir süreç sonrası) olmak
Almancada Yardımcı Fiiller

Bu fiiller, belirli bir cümlenin ruh halini veya bağlamını sağlamaya yardımcı olabilecek bir tür yardımcı fiildir. her üçü de düzensiz bir fiil olup cümlede “yardımcı fiil” olarak kullanıldığında esas fiil anlamlarını kaybederler. Bu üç fiil yardımcı fiil görevindeyken pek çok dil bilgisi konusunda kullanılır.

Sein Yardımcı Fiili

Almancada en çok kullanılan fiillerden biri olan “sein” fiili, Almancada “şimdi sınırlarında” bir “olmak” anlamı katar ve isme “-iyim, -dır, -dir” anlamı kazandırır. Nevi şahsına münhasır bir fiil çekimi olan sein fiilinin şimdiki zamandaki (Präsens) fiil çekim aşağıdaki tabloda derlenmiştir:

zamirSeInAnlamı
ich
ben
bin.. iyim
du
sen
bist… isin
er/sie/es
o
ist… idi
wir
biz
sind… iyiz
ihr
siz(ler)
seid… isiniz
sie
onlar
sind… iler
Sie
siz(ler)
sind… isiniz
Sein Fiil Çekimi

Aşağıdaki örnekler, konuyu anlamaya yönelik faydalı olacaktır. Eğer İngilizce biliyorsanız “sein” fiilini “to be” fiilinin kullanımına benzetebilirsiniz.

🇩🇪 Sie ist eine Krankenschwester.
🇹🇷 O bir hemşiredir.
🇩🇪 Das ist ein Apfel.
🇹🇷 Bu bir elmadır.
🇩🇪 Wir sind die Gewinner.
🇹🇷 Biz şampiyonuz.
🇩🇪 Ich bin ein Schüler.
🇹🇷 Ben bir öğrenciyim.
🇩🇪 Er ist ein Lehrer.
🇹🇷 O bir öğretmen.

Almancada, cümlede yer alan özne genellikle Nominativ (İsmin yalın hali) durumda olur. Ancak, “sein” (olmak) gibi bazı fiiller kullanıldığında, cümlede bir başka Nominativ olabilir. Örneğin:

🇩🇪 Diese Katze ist unser Haustier.
🇹🇷 Bu kedi bizim evcil hayvanımız.
🇩🇪 Dieser Junge ist mein Freund.
🇹🇷 Bu çocuk benim arkadaşım

Eğer “sein” fiilini ölçümler takip ederse (Örneğin; ağırlık, uzunluk, zaman vb.), Akkusativ (İsmin -i hali) kullanmamız gerekir. Bakınız:

🇩🇪 Der Tisch ist einen Meter lang.
🇹🇷 Tablo bir metre uzunluğunda.
🇩🇪 Das Paket ist zwei Kilogramm schwer.
🇹🇷 Paket iki kilogram ağırlığında.

“Peki, ‘sein’ fiili Almancada hangi gramer konularında kullanılmaktadır?” Almancada “sein” fiili, yardımcı fiil görevindeyken kullanıldığı dil bilgisi konuları aşağıda listelenmiştir:

  • Perfekt (di’li geçmiş zaman)
  • Plusquamperfekt (mişli geçmiş zaman)
  • Futur II (gelecekte bitmiş zaman)
  • Passiv (edilgen çatı)
  • Zustandspassiv

Haben Yardımcı Fiili

Haben yardımcı fiili, düzensiz fiillerden biri olup ismin -i halinde (Akkusativ) kullanılmaktadır. Yani esas fiil görevindeyken beraberinde kullanıldığı isim, Akkusativ halde olur.

Eğer İngilizce biliyorsanız, “have” fiili ile benzer bir kullanım mantığı kurabilirsiniz. Esas fiil görevindeyken Türkçeye “sahip olmak” olarak değil de daha çok “var” şeklinde çevrilir.

Almancada en çok kullanılan fiillerinde başında gelen “haben” fiilinin şimdiki zamandaki fiil çekimi aşağıdaki tabloda derlenmiştir.

Zamirhabenanlamı
ich
ben
habesahibim,
var
du
sen
hastsahipsin,
var
er/sie/es
o
hatsahip,
var
wir
biz
habensahibiz,
var
ihr
siz(ler)
habtsahipsiniz,
var
sie
onlar
habensahipler,
var
Sie
siz(ler)
habensahipsiniz,
var
Haben Fiil Çekimi

🇩🇪 Ich habe einen Hund.
🇹🇷 Bir köpeğe sahibim.
🇹🇷 Bir köpeğim var.
🇩🇪 Sie hat eine Katze.
🇹🇷 O bir kediye sahip.
🇹🇷 Onun bir kedisi var.
🇩🇪 Er hat einen Äpfel.
🇹🇷 O bir elmaya sahip.
🇹🇷 Onun bir elması var.
🇩🇪 Sie haben ein Haus.
🇹🇷 Onlar bir eve sahip.
🇹🇷 Onların bir evi var.
🇩🇪 Du hast eine Flasche Wein.
🇹🇷 Bir şişe şaraba sahipsin.
🇹🇷 Bir şişe şarabın var.

❗ Bildiğiniz üzere Türkçede öznenin varlığı yüklemin kişisinden anlaşılabildiği için gizli özne adında bir özne türü bulunmaktadır. Ancak Almancada böylesi bir kullanım söz konusu değildir. Örneğin, “Senin bir köpeğin var.” cümlesi Türkçede “Köpeğin var.” olarak söylenebilse de, benzer bir kullanım Almancada yoktur.

“Peki, ‘haben’ fiili Almancada hangi gramer konularında kullanılmaktadır?” Almancada “haben” fiili, yardımcı fiil görevindeyken aşağıdaki gramer konularında kullanılır.·

  • Perfekt (di’li geçmiş zaman)
  • Plusquamperfekt (mişli geçmiş zaman)
  • Futur II (gelecekte bitmiş zaman)
  • Passiv (edilgen çatı)

Werden Yardımcı Fiili

Esas fiil olarak “werden” bir gelişmeyi veya değişimi ifade etmek için kullanılmaktadır. Özellikle bir meslek isteğini ifade etmek için sıklıkla kullanılır.

Gelecek zaman için kullanılan bir yardımcı fiil olduğu için ilgili konunun anlatımında detaylı bir şekilde irdelenmiştir.

Ayrıca, olasılık, niyet ve zorunluluk ifade ederken de kullanılan “werden” fiilinin şimdiki zamandaki çekimi aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

zamirWerdenAnlamı
ich
ben
werdeolacağım
du
sen
wirstolacaksın
er/sie/es
o
wirdolacak
wir
biz
werdenolacağız
ihr
siz(ler)
werdetolacaksınız
sie
onlar
werdenolacaklar
Sie
siz(ler)
werdenolacaksınız
Werden Fiil Çekimi

🇩🇪 Die Kinder werden größer.
🇹🇷 Çocuklar büyüyor.
🇩🇪 Emma wird nach einem Jahr Journalistin.
🇹🇷 Emma bir yıl sonra gazeteci olacak.

Werden fiili yardımcı fiil görevindeyken gelecek anlatımları olan Futur I ve Futur II ile edilgen çatı olarak bilinen Passiv ile kullanılır.

  • Futur I (gelecek zaman)
  • Futur II (gelecekte bitmiş zaman)
  • Passiv (edilgen çatı)

Umarım sunulan bilgiler hem yararlı olmuş hem de anlaşılır bir şekilde ifade edilmiştir. Herhangi bir noktada belirsizlik yaşarsanız, bir hata bulduğunuzu düşünürseniz, bir kelimenin yanlış yazıldığını fark ederseniz, lütfen yorum yaparak bunu belirtiniz. Zira ne kadar dikkatli hazırlanmış olursa olsun, hataların yapılabildiğini fark edebiliyoruz. Görüşleriniz ve katkılarınız, bu tür hataları düzeltmemiz için büyük önem taşıyor. İyi çalışmalar dilerim. ❤️

14 Yorum

    1. Kesinlikle doğru bir yorum. Çok çok teşekkürler uyarı için hemen düzeltiyorum. Bazen nasıl olduğunu anlayamıyorum böyle hatalar hasıl oluyor. Hata için özür dilerim.

  1. iki fiil kullanımında ikinci fiili sona atıp mastar halinde kullanıyoruz genellemesini yapabilir miyiz ?

    1. “Genel bir kural olarak, özellikle ana cümlede iki fiil bulunduğunda, yardımcı fiil şahıslara ve zamana bağlı olarak çekimli halde 2. bölgede bulunur ve ana fiil yalın halde cümlenin sonuna gider.” diyebiliriz.

  2. Birçok konuyu sizin sayenizde hallettim. Emeğinize sağlık.
    Ek olarak zustandspassiv (edilgen çatı) olarak belirtmişsiniz. Bu kısımda bir yanlışlık olabilir. Bunu kontrol edebilirseniz çok sevinirim.

  3. Bilgiler için sağolun lakin, acaba bunların hepsini nasıl aklımda tutacağım ben ona yanarım. Almanların hafızası çok iyi olsa gerek…

  4. Valla şimdiye kadar hep çalışıyorum ama seviyemi anlayamıyorum tamamen Almanca kitaplarla çalışınca da anlamak çok zor ve ilerlemek çok zaman alıyodu. Bu site gerçekten çok faydalı Allah razı olsun 😂 yüreğime su serpti tam kriz zamanımda iken 😂

  5. Merhaba kardeşim, büyük bir emekle hazırladığın eğitim seti için teşekkürler. Harika bir site.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

😔 Reklam Engelleyicisi 😔

Sitenin varlığını sürdürebilmesi adına, Reklam engelleyicinizi kapatmanızı rica ediyoruz. Mahcubuz ama desteğiniz çok önemli 🙏