Almancada İsmin Yalın Hali (Nominativ)

Almancada ismin yalın hali, “Nominativ” (yalın hal), “Akkusativ” (-i hali), “Dativ” (-e hali) ve “Genitiv” (-in hali) olmak üzere dört hal (Kasus) durumundan biridir. Bu haller, isimlerin cümlede nasıl kullanıldığını ve hangi işlevi yerine getirdiğini belirler.

Almancada İsmin Yalın Hali

Almancada ismin yalın hali genellikle bir cümledeki özneyi veya bir durumu ifade eder. Bunu ise şu şekilde buluruz: Bir cümlede “wer (kim)” veya “was (ne)” sorularına yanıt olan bir kelime varsa o “Nominativ” haldedir. Örneğin, aşağıdaki cümlede “Der Hund” (köpek) öznedir ve Nominativ halde kullanılmıştır.

🇩🇪 Der Hund bellt. (Wer?)
🇹🇷 Köpek havlıyor. (Kim?)

Almancada herhangi bir isim kelimesini sözlükte aradığınız zaman karşılaşacağınız kelimenin bulunduğu hal durumu yalın haldir. İsmin en sade, “hal eki” olmayan hali “Nominativ” ile sağlanır. Yalnız şunu da belirteyim; çoğul ekleri vb. çekim ekleri ismin yalın halini bozmaz. Tutup da çoğul ekini almış bir kelimeye salt bu çoğul ekine bakarak yalın halde olmadığını söylemek yanlış olacaktır. Biz yalın hal derken ismin hiçbir “hal eki” almamış haline yalın hal diyoruz. Artikellerin ve diğer belirteçlerin “Nominativ” formdaki hali aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:

ErilDişilNötrÇoğul
der
ein
kein
die
eine
keine
das
ein
kein
die
✖️
keine

“Nominativ” Hangi Durumlarda Kullanılır?

1. Cümlenin öznesi eylemi yapıyorsa.

🇩🇪 Der Mann arbeitet.
🇹🇷 Adam çalışıyor.
🇩🇪 Die Katze schläft.
🇹🇷 Kedi uyuyor.
🇩🇪 Der Junge spielt Spiele.
🇹🇷 Çocuk oyun oynuyor.
🇩🇪 Das Mädchen lernt.
🇹🇷 Kız ders çalışıyor.
🇩🇪 Der Hund bellt.
🇹🇷 Köpek havlıyor.
🇩🇪 Frau Müller fliegt nach London.
🇹🇷 Bayan Müller Londra’ya uçuyor.
🇩🇪 Das Kind spielt mit dem Hund.
🇹🇷 Çocuk köpekle oynuyor.

2. “Sein” (olmak) ve “werden” (olmak, haline gelmek) yardımcı fiilleri esas fiil görevindeyken “Nominativ” halde bir nesne alır.

🇩🇪 Thomas ist ein guter Lehrer.
🇹🇷 Thomas iyi bir öğretmendir.
🇩🇪 Er wird Arzt.
🇹🇷 O doktor olacak.
🇩🇪 Mein Sohn wird ein Arzt.
🇹🇷 Oğlum doktor olacak.

3. Ünlemli cümleler genellikle bir duyguyu, tepkiyi veya vurguyu ifade eder. Bu tür cümlelerde, isimler genellikle Nominativ halinde olabilir çünkü cümlenin öznesi ya da bir vurgulama yapılmakta.

🇩🇪 Oh mein Gott!
🇹🇷 Aman Tanrım!
🇩🇪 Na sowas!
🇹🇷 Ya böyle şeyler de olur mu!
🇩🇪 Herr Schmidt, Telefon für Sie!
🇹🇷 Bay Schmidt, telefon sizin için!
🇩🇪 Ach du liebe Zeit!
🇹🇷 Aman tanrım!

4. Bazı fiiller Almancada ismin yalın halinde kullanılır. Bunlarda yaygın kullanılanlar aşağıdaki tabloda listelenmiştir:

heißen1. adı olmak
scheinen1. gibi görünmek
bleiben1. kalmak
2. aynı kalmak

🇩🇪 Johann scheint ein großartiger Turner.
🇹🇷 Johann harika bir jimnastikçi gibi görünüyor.
🇩🇪 Ich heiße Thomas.
🇹🇷 Benim adım Thomas.
🇩🇪 Thomas bleibt ein Lehrer.
🇹🇷 Thomas bir öğretmen olarak kalacak.

17 Yorum

  1. es wurde der Kaffe genannt . Buna kahve denir olarak çevrilmiş ama buna kahve denirdi olmuyor mu bu cümle?

      1. Ünlemli cümleler de Herr Smith yazılmış ama Bay Müller olarak tercüme edilmiş. Gözden kaçmış olabilir düzeltirsiniz.

  2. Merhaba, ünlemli cümlelerde der,die veya das göremedim. Yalın halin ünlemli cümlede kullanımını açıklayabilir misiniz?

    1. Almanca’da ünlemli cümlelerde belirli bir artikel (der, die, das) sıkça kullanılmaz. Bu, cümleyi daha doğrudan ve etkili kılar. Ancak bu her zaman böyle değildir ve bazen ünlemli cümlelerde de belirli bir artikel (der, die, das) kullanılabilir.

      Örneğin, “Herr Schmidt, Telefon für Sie!” cümlesinde “der Telefon” (telefon) ifadesinden “der” isim belirteci çıkarılmıştır. Burada amacımız, mesajı hızlı ve doğrudan iletmektir.

      1. Düzeltildi demişsiniz ama hala aynı duruyor, çok büyük emek verilmiş bir site, acaba gözden mi kaçtı ? Emeğinize sağlık

  3. “Sie ist eine gute lehrerin ” yazmışsınız ama die lehrerin olduğuna göre onun artikelini kapsayan eine neden onun yanında değil .yani eine ve gute yer değiştirmesi gerekmez mi ? Ya da yerlerinin bir önemi yok mu ?

    1. Sıfatlar, isimden hemen önce gelerek ismin niteliğini belirler ve artikelle birlikte kullanılır. Sıfat çekimleri konusunu çalışabilirsiniz.

  4. hocam merhaba, umarım soruma dönersiniz.
    “er wird ein guter Ingenieur sein.” ve “Mein Sohn wird ein Arzt” arasındaki farkı açıklayabilir misiniz ? Neden ilkinde sein kullanıldı ?

    1. “Er wird ein guter Ingenieur sein.” cümlesinde, gelecekte kişinin “iyi bir mühendis olacağı” durumunu “Futur I” ile vurguluyor. Burada “olma” anlamı daha kesin bir şekilde ifade ediliyor. Burada, kişinin bu özelliği kazanacağına dair bir tahmin veya beklenti de var.

      “Mein Sohn wird ein Arzt.” cümlesi ise “gelecekte doktor olacak” anlamını daha çok bir değişikliği veya durumu belirtirek yapıyor. “Werden” fiili bu cümlede ilk cümledeki gibi yardımcı fiil olarak değil esas fiil olarak kullanılıyor. Atıyorum mezun olmak üzere olan bir tıp öğrencisi için bu cümle kullanılır diyebiliriz.

  5. Merhaba
    Fiil nasıl ismin halini alıyor? Fiilin yalın hal dışında kullanımi da olacak mi? Yoksa sonrasındaki gelen kısım mı ismin yalın halinde bulunuyor.

    1. Bazı fiiller kendilerinden sonra alacağı ismi “Akkusativ” ya da “Dativ” bir çekimde alır. Sadece “sein” ve “werden” fiili nesnesini “Nominativ” halde alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

😔 Reklam Engelleyicisi 😔

Sitenin varlığını sürdürebilmesi adına, Reklam engelleyicinizi kapatmanızı rica ediyoruz. Mahcubuz ama desteğiniz çok önemli 🙏