Almancada İlgi Zamirleri
Almancada İlgi zamirleri olarak adlandırılan Relativpronomen ile Relativsätze cümleleri, yani temel cümledeki isimle ilgili bir açıklama yapmak, daha yakından bilgi vermek için kullanılır.
İlgi Zamirleri: Relativpronomen
İlgi zamirleri atıfta bulundukları isme sayı ve cinsiyet olarak uyarlarlar. Aşağıdaki tabloda da bu durum gösterilmiştir;
Hal Durumları | Eril | Dişil | Nötr | Çoğul |
---|---|---|---|---|
Nominativ Yalın Hali | der/welcher | die/welche | das/welches | die/welche |
Akkusativ -İ Hali | den/welchen | die/welche | das/welches | die/welche |
Dativ -E Hali | dem/welchem | der/welcher | dem/welchem | denen/welchen |
Genitiv -İn Hali | dessen | deren | dessen | deren |
Böyle cümleleri oluşturmak için özellikle ilgili cümlelerdeki isimlerin Artikellerinden faydalanılır.
-Der, die, das kelimelerinden biriyle başlayan yan cümlecik genellikle bir isimden sonra gelir. Yan cümleciğin der, die, das kelimelerinden hangisiyle yapılacağı bu ismin artikeline bakılarak tespit edilir.
-Eğer der, die, das’ın biriyle başlayan yan cümleciğin bağlı olduğu ismin artikeli der ise, yan cümlecik de der ile, die ise yan cümlecik de die ile, das ise yan cümlecik de das ile başlar.
-Der, die, das ile yapılan yan cümleciklerin bir özneleri yoktur. Yanında bulundukları isme bağlıdırlar. Esas cümlecikten bir virgülle ayrılırlar.
-Yan cümleciğin fiili çeşitli zamanlarda bulunabilir. Bu zamanın esas cümleciğin fiilinin zamanı ile aynı olması veya ilgili olması gerekmez.
-Bazı hallerde yan cümleciğin bağlı olduğu bu isim yalın halde değil de, i, e veya in-hali gibi hallerde bulunabilir. O zaman yine yalın haldeki artikeli alınır; bulunduğu hal durumu dikkate alınmaz.
-İsim çoğul haldeyse çoğul isimlerin artikeli daima die olduğu için yan cümlecik de die ile başlar.
Daha detaylı bilgi için Almancada ilgi cümlecikleri yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.