B1 Seviye

Almancada Dolaylı Sorular Konu Anlatımı

Almancada dolaylı sorular ile soru kelimeleri olan “wo“, “wer“, “wann“, “wie” gibi soru sözcükleri kullanarak cümleyi anlam yönünden açıklayan, niteleyen veya tamamlayan cümleler kurulur.

Almancada Dolaylı Sorular

Bu dersimizde dolaylı olarak soruları nasıl soracağımıza bakacağız. Dolaylı bir soru sormak için kullandığımız ifadelerin ortak bir yönü vardır: Bunlar bir parça bilgiden yoksun olduğumuz, olayın özünü tam kavrayamadığımız anlamına gelirler.

Dolaylı sorular genellikle bir soru sözcüğü veya “ob” (eğer) ile başlar ve fiil ile sona erer:

ifadesoru sözcüğü / oböznefiil
Almancada Dolaylı Sorular

Aşağıdaki tabloda bu tür ifadelerde yaygın bir şekilde kullanılan kalıpları derledik:

Ich weiß nicht, …
… bilmiyorum.
Ich verstehe nicht, …
… anlamıyorum.
Ich möchte wissen, …
… bilmek istiyorum.
Ich frage mich, …
… merak ediyorum.

“Wann kommt der Bus?” (Otobüs ne zaman geliyor?) diye sormak yerine “Ich weiß nicht, wann der Bus kommt.”(Otobüsün ne zaman geleceğini bilmiyorum.) diye dolaylı bir şekilde sormak daha resmi ve kibar bir hava katar. Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz:

🇩🇪 Ich weiß nicht, wann der Bus kommt.
🇹🇷 Otobüsün ne zaman geleceğini bilmiyorum.
🇩🇪 Ich verstehe nicht, was du meinst.
🇹🇷 Ne demek istediğini anlamıyorum.
🇩🇪 Ich möchte wissen, wer du bist.
🇹🇷 Kim olduğunu bilmek istiyorum.
🇩🇪 Ich frage mich, ob er mir dabei helfen kann.
🇹🇷 Bana bu konuda yardım edip edemeyeceğini merak ediyorum.

❗ Ob ile soru kelimeleri arasında ufak bir ayrıntı vardır. Eğer “Ja” (Evet) ya da “nein” (Hayır) ile cevaplanabilen sorular oluşturulacaksa “ob” kullanmakta fayda var. Örneğin:

🇩🇪 Ich verstehe nicht, was das ist.
🇹🇷 Bunun ne olduğunu anlamıyorum.
🇩🇪 Ich weiß nicht, wann du kommst.
🇹🇷 Ne zaman geleceğini bilmiyorum
🇩🇪 Ich frage mich, ob du mitkommen möchtest.
🇹🇷 Senin de gelmek isteyip istemediğini merak ediyorum.
🇹🇷 Gelmek isteyip istemediğini merak ediyorum.

Benzer şekilde ilgi cümleciklerini çalışabilirsiniz.

Umarım sunulan bilgiler hem yararlı olmuş hem de anlaşılır bir şekilde ifade edilmiştir. Herhangi bir noktada belirsizlik yaşarsanız, bir hata bulduğunuzu düşünürseniz, bir kelimenin yanlış yazıldığını fark ederseniz, lütfen yorum yaparak bunu belirtiniz. Zira ne kadar dikkatli hazırlanmış olursa olsun, hataların yapılabildiğini fark edebiliyoruz. Görüşleriniz ve katkılarınız, bu tür hataları düzeltmemiz için büyük önem taşıyor. İyi çalışmalar dilerim. ❤️

16 Yorum

  1. Iyi günler. Teşekkür ediyorum emekler için. Bir kaç yanlışlık var belli ki, bilgilendirmek istedim. Verilen örneklerde 3.üsünde Verb sona gideceğine ortaya gelmiş. Diğer biri de können fiilinin Er zamirine göre çekimlenmiş olması gerektiği ama “du” formuyla verilmiş olmasıdır. Diğer okuyucular için düzeltmek isteyeceğinizi düşündüm.

    Saygılar.

  2. Çok fayda gördüğüm ve düzenli takip ettiğim bir sayfa. Sürekli güncel tutup eskide kalmadığınız için teşekkürler.

  3. Wir fahren heute nach Frankfurt, wo wir drei Jahre gewohnt haben.

    burada Jahren olmasi gerekmez mi?

    1. Hayır, “drei Jahre” doğru bir kullanımdır. Almancada süre ifade eden zaman zarflarında, önünde belirli bir miktar (z.B. drei, vier, fünf) olduğunda “Jahre” şeklinde çoğul kullanılır, bu durumda “-n” takısı eklenmez. Örneğin:

      “Ich habe drei Jahre in Berlin gewohnt.” (Berlin’de üç yıl yaşadım.)
      “Er hat vier Jahre in der Schule verbracht.” (Okulda dört yıl geçirdi.)

      Ancak “Jahr” kelimesi belirli edatlarla kullanıldığında veya belirli bir miktar olmadan genel bir süreyi ifade etmek istediğinizde “Jahren” şeklinde Dativ ya da Genitiv çoğul formu kullanılır. Örneğin:

      “In all den Jahren habe ich viel gelernt.” (Tüm bu yıllar boyunca çok şey öğrendim.)

      Bu nedenle “drei Jahre” ifadesi doğruyken, genel bir süre ifade edildiğinde “vielen Jahren” şeklinde kullanım doğrudur.

  4. Wir fahren heute nach Frankfurt, wo wir drei Jahre gewohnt haben.
    .
    burada Jahren olmasi gerekmez mi?

    1. Hayır, “drei Jahre” doğru bir kullanımdır. Almancada süre ifade eden zaman zarflarında, önünde belirli bir miktar (z.B. drei, vier, fünf) olduğunda “Jahre” şeklinde çoğul kullanılır, bu durumda “-n” takısı eklenmez.

  5. Merhaba, “Ich habe dir alles, was ich weiß, erzahlt.” cümlesinde bildiğim kadarıyla “erzählt” olması lazım noktalı a ile. Ayrıca site gerçekten çok yardımcı oluyor. Teşekkür ederizz.

  6. Çok çok faydalı bir site, çok teşekkür ederiz. Ayrıca C1 -C2 için ekstra gramer konuları yok mu b2 gramerinden sonra sadece kelime ezberine mi bakıyor c1-c2 aydınlatırsanız sevinirim.

    1. C1 ve C2 düzeyleri için Almanca gramer konuları B2 düzeyine göre daha karmaşık ve genellikle daha az yapılandırılmıştır. B2’den C1 ve C2’ye geçişte, gramerin yanı sıra genelde kelime dağarcığı, dil bilinci, kültürel bilgi ve dil becerilerini genel olarak geliştirmek üzerine yoğunlaşılır. Yeni konuları ekleyeceğiz ve halihazırda gramer ipuçarı olarak bazı konuları eklemeye başladık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

😔 Reklam Engelleyicisi 😔

Sitenin varlığını sürdürebilmesi adına, Reklam engelleyicinizi kapatmanızı rica ediyoruz. Mahcubuz ama desteğiniz çok önemli 🙏