A1 Seviye

Almancada Düzenli Fiiller (Regelmäßige Verben)

Regelmäßige Verben ya da schwache Verben olarak adlandırılan Almancada düzenli fiiller, en fazla fiilin bulunduğu fiil grubudur. Malumunuz Almancada fiiller üç kategoride bulunmaktadır:

  1. Zayıf (kurallı) Fiiller (schwache / regelmäßige Verben)
  2. Kuvvetli (kuralsız) Fiiller (starke / unregelmäßige Verben)
  3. Karışık fiiller (gemischte Verben / Mischverben)

Bu bölümümüzde, düzenli fiil olarak da adlandırılan “Zayıf” fiilleri işeyeceğiz. Diğer ikisi düzensiz fiil kategorisinde olup ayrı bir bölüm olarak işlenmiştir.

Almancada Düzenli Fiiller

Bilindiği üzere varlıkların yaptığı işi, hareketi, oluşu çeşitli ekler alarak şahıs ve zamana bağlı olarak anlatan kelimelere fiil denir. “Peki, düzenli fiil denilince akla ne gelmeli?”

Almancada düzenli fiiller denilince ilk akla gelmesi gereken şey; fiillerin şahıslara göre belirli bir düzende çekimlenmesinden ziyade bu fiillerin fiil köklerinde bir ses değişikliği olup olmadığıdır.

Fiil kökünde ses değişikliğini aradığımıza göre sıra geldi fiil kökünü tariflemeye. Nasıl ki Türkçede -mek/mak ekleri fiilerde mastar eklerini oluşturuyorsa ve bunları fiilden atınca fiil kökünü buluyorsak, Almancada da benzer bir şey yapılmaktadır.

Almancadaki tüm fiiller -en/n mastar eklerine sahiptirler ve bu ekler çıkarıldığında geriye kalan kısma fiil kökü (die Wurzel) denir.

Almanca Düzenli Fiillerin Çekimi

Bir fiili düzenli yapan en önemli şey zamanlara göre çekimlerinde fiil mastar eki olan -en/n ekleri atıldığında kalan fiil kökünde ses değişikliği olmamasıdır.

Ayrıca düzenli fiiller belirli bir kalıba uygun olarak şahıslara göre çekimlenirler. Aşağıdaki tabloda şahıs zamirlerine göre şimdiki zamanda fiillerin çekimlenirken aldığı ekler gösterilmiştir:

ichduer/sie/eswirihrsie/Sie
-e-st-t-en-t-en
Almanca Düzenli Fiil Çekimi

Düzenli bir fiilin şahıs zamirlerine göre çekimlenmesine örnek olarak “machen (yapmak)” fiilini verebiliriz. Aşağıdaki tabloyu inceleyiniz:

zamirmachen
ichmache
dumachst
er/sie/esmacht
wirmachen
ihrmacht
sie/Siemachen

Bazı fiiller –en mastar eki ile yerine –n mastar eki ile biter. Haliyle fiil kökünü elde etmek için sadece -n mastar ekini atmamız yeterlidir.

Zamirwandern
ichwandere
duwanderst
er/sie/eswandert
wirwandern
ihrwandert
sie/Siewandern

Görüldüğü gibi düzenli fiiller şahıslarına aldıkları birtakım eklerle çekimlenmektedir. Bu neredeyse her düzenli fiil için geçerlidir. Ancak bazı istisnalar da mevcuttur:

❗ Fiil kökleri “-t, -d, ya da -m ve –n (-rm ve -rn hariç)” ile biten fiiller çekime uğrarken “du ikinci Tekil şahısta”“er/sie/es üçüncü tekil şahıslarında” ve “ihr ikinci çoğul şahısında” fiil ile şahıs ekleri arasına -e eki getirilir. Örnek olarak “arbeiten (çalışmak)” fiilini inceleyebiliriz:

ZAMİRARBEITEN
icharbeite
duarbeitest
er/sie/esarbeitet
wirarbeiten
ihrarbeitet
sie/Siearbeiten

Umarım sunulan bilgiler hem yararlı olmuş hem de anlaşılır bir şekilde ifade edilmiştir. Herhangi bir noktada belirsizlik yaşarsanız, bir hata bulduğunuzu düşünürseniz, bir kelimenin yanlış yazıldığını fark ederseniz, lütfen yorum yaparak bunu belirtiniz. Zira ne kadar dikkatli hazırlanmış olursa olsun, hataların yapılabildiğini fark edebiliyoruz. Görüşleriniz ve katkılarınız, bu tür hataları düzeltmemiz için büyük önem taşıyor. İyi çalışmalar dilerim. ❤️

2 Yorum

  1. Fiil kökleri -t, -d, ya da -m ve –n (-rm ve -rn hariç) ile biten fiiller çekime uğrarken du 2. Tekil şahısta, er/sie/es 3.tekil şahıslarında ve ihr 2.çoğul şahısında fiil ile şahıs ekleri arasına –e eki getirilir.

    kommen lernen düzenli mesela bu kurala uymuyo m n ile bitenlerden bu kurala uyan düzenli fiil cokmu yoksa bi kac tanemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

😔 Reklam Engelleyicisi 😔

Sitenin varlığını sürdürebilmesi adına, Reklam engelleyicinizi kapatmanızı rica ediyoruz. Mahcubuz ama desteğiniz çok önemli 🙏