Almancada Düzenli Fiiller (Regelmäßige Verben)

Bu dersimizde, Almanca öğrenirken fiiller konusuna geldiyseniz olmazsa olmaz olan bir konuyu, düzenli fiilleri ve bu fiillerin nasıl çekimlendiğini ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Almancada “Regelmäßige Verben” ya da “Schwache Verben” olarak adlandırılan düzenli fiiller, bünyesinde en fazla fiilin bulunduğu fiil grubudur. Almancada fiiller üç kategoriye ayrılmaktadır. Bakınız:

  1. Zayıf (kurallı) Fiiller (schwache / regelmäßige Verben)
  2. Kuvvetli (kuralsız) Fiiller (starke / unregelmäßige Verben)
  3. Karışık fiiller (gemischte Verben / Mischverben)

Bu bölümde yalnızca “düzenli fiil” olarak da adlandıracağımız “zayıf” yani “kurallı” fiiller üzerinde duracağız. Diğer iki fiil gurubu düzensiz fiil kategorisinde değerlendirildiği için ayrı bir bölüm olarak işledik. Hazırsanız başlayalım.

Almancada Düzenli Fiiller

Düzenli fiil ne demek, diye düşünebilirsiniz. Almancada düzenli fiillerden bahsedildiğinde, fiillerin belirli bir düzene göre çekimlenmesinden ziyade, bu fiillerin köklerinde herhangi bir ses değişikliği olup olmadığı ilk akla gelmesi gereken şey olsun. Bunu hemen konu başında belirttim çünkü birazdan fiillerin şahıs zamirlerine göre belirli bir düzende çekimlendiğini göreceksiniz. Başlarda bu onların düzenli bir fiil olduğu izlenimini verse de tek başına bu yaklaşım hatalı olacaktır. Detaylı bilgiyi düzensiz fiiller konusunda bulabilirsiniz.

Fiil kökünde ses değişikliğini aradığımıza göre sıra geldi fiil kökünü tarif etmeye. Nasıl ki Türkçede “-mek/-mak” mastar eklerini fiilden atınca fiil kökünü buluyorsak, Almancada da benzer bir yöntem uygulanmaktadır. Almancadaki tüm fiiller “-en/-n” mastar eklerine sahiptirler ve bu ekler çıkarıldığında geriye kalan kısmı fiil kökünü (die Wurzel) oluşturur.

Almanca Düzenli Fiillerin Çekimi

Almancada düzenli fiiller belirli bir kalıba uygun olarak ilgili şahıslara göre çekimlenmektedirler. Aşağıdaki tabloda şimdiki zamanda fiillerin şahıs zamirlerine göre çekimlenirken aldığı ekler gösterilmiştir:

PräsensEk
ich-e
du-st
er/sie/es-t
wir-en
ihr-t
sie/Sie-en
Almanca Düzenli Fiillerin Şimdiki Zamanda Çekimi

Daha yakından bakmak adına “machen” (yapmak) fiilini şimdiki zamanda çekimleyelim. Bakalım nasıl oluyormuş:

PräsensMachen
ichmache
dumachst
er/sie/esmacht
wirmachen
ihrmacht
sie/Siemachen

Almancada bazı fiiller “–en” mastar eki yerine “–n” mastar eki ile biter. Bu kafanızı karıştırmasın. Fiilin kök halini bulmak için bu sefer de “-en” yerine “-n” mastar ekini atarız. Bu tarz bir fiil olan “wandern” (yürüyüş yapmak) fiilini inceleyelim:

PräsensWandern
ichwandere
duwanderst
er/sie/eswandert
wirwandern
ihrwandert
sie/Siewandern

İşte Almancada bulabileceğiniz çoğu düzenli fiil aynen bu şekilde çekimlenir. Bu neredeyse her düzenli fiil için geçerlidir. Ancak bazı istisnalar da mevcuttur. Onları da paylaşayım ki denk gelirseniz kafanız karışmasın.

Bazı fiiller, çekime uğrarken ikinci tekil şahıs zamiri “du,” (sen) üçüncü tekil şahıs zamiri olan “er/sie/es” üçüncü tekil şahıs zamirlerinde (o) ve ikinci çoğul şahıs zamiri “ihr” (onlar) ile fiil çekimi yapılırken, daha kolay okunması için araya fazladan bir “-e” eki getirilir. Genelde fiil kökü “-t” ile biten fiillerde görülür. Bazı fiil kökleri de “-s” ile bittiği için ikinci tekil şahıs zamirinde “-st” yerine sadece “-t” ekini alır. Yine kolay telaffuz etmek için. Örnek olarak “arbeiten” (çalışmak) ve “küssen” (öpmek) fiillerini inceleyelim:

PräsensArbeitenKüssen
icharbeiteküsse
duarbeitestküsst
er/sie/esarbeitetküsst
wirarbeitenküssen
ihrarbeitetküsst
sie/Siearbeitenküssen

Ancak yukarıdaki gibi fiil kökündeki kelimelere bakıp çekim tahmini yapmanızı tavsiye etmem. Bence gereksiz bir iş yükü. Zaten sayıları da bir hayli az olan bu tarz fiiller için ne zamanınızı ne de enerjinizi harcayın derim. Zamanla o hissiyata kavuşacağınızı düşünüyorum. İlk önce bir fiili inceleyin derken beşinci fiilinizi öğrenirken oturmaya başlayacak sonra on sonra yirmi derken bir bakmışsınız hiç öğrenmediğiniz bilgiler içinize işlemiş. Dil öğrenmek biraz da böyle bir şey. Neyse, bunu sonra konuşuruz.

Almancada düzenli fiiller bu şekilde çekimlenir. Bir de “kommen” (gelmek) fiilinin çekimini inceleyelim. Bakalım kendisi düzenli bir fiil miymiş?..

PräsensKommen
ichkomme
dukommst
er/sie/eskommt
wirkommen
ihrkommt
sie/Siekommen

Yukarıdaki tabloda da görüleceği üzere “kommen” fiilinin şimdiki zamandaki çekimi düzenli bir fiil gibi değil mi? Ancak bu onu düzenli bir fiil yapmamaktadır. Neden mi? Çünkü fiil kökündeki ses değişimi olup olmadığından henüz emin değiliz. Peki, nasıl emin olacağız? Kolay, tek yapmamız gereken Präteritum (di’li geçmiş zaman) çekimine bakmak. Eğer Präteritum çekiminin fiil kökünde ses değişikliği olmamışsa düzenli, olmuşsa “düzensiz fiil” diyeceğiz. Daha doğrusu “karışık” fiil diyeceğiz. Bakınız:

KommenPräsensPräteritum
ichkommekam
dukommstkamst
er/sie/eskommtkam
wirkommenkamen
ihrkommtkamt
sie/Siekommenkamen
Präsens & Präteritum

Evet, artık gönül rahatlığıyla “kommen” fiilinin düzensiz bir fiil olduğunu söyleyebiliriz. Düzensiz fiilleri ilgili detayları, ilgili sayfada bulabilirsiniz. Konu anlatımını burada bitiriyorum. Umarım anlaşılmıştır, iyi çalışmalar.

4 Yorum

  1. Fiil kökleri -t, -d, ya da -m ve –n (-rm ve -rn hariç) ile biten fiiller çekime uğrarken du 2. Tekil şahısta, er/sie/es 3.tekil şahıslarında ve ihr 2.çoğul şahısında fiil ile şahıs ekleri arasına –e eki getirilir.

    kommen lernen düzenli mesela bu kurala uymuyo m n ile bitenlerden bu kurala uyan düzenli fiil cokmu yoksa bi kac tanemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

😔 Reklam Engelleyicisi 😔

Sitenin varlığını sürdürebilmesi adına, Reklam engelleyicinizi kapatmanızı rica ediyoruz. Mahcubuz ama desteğiniz çok önemli 🙏